În cadrul programelor noastre de sănătate, cu accent pe transformarea vieților și lupta împotriva cancerului, navigatori specializați ajută pacienții să parcurgă labirintul sistemului medical. Aceștia oferă suport educațional, planuri personalizate și conexiuni cu o comunitate de susținere. Navigatori asigură ghidare de la suspiciunea de boală până la diagnostic și tratament, oferind traducere a termenilor medicali și coordonând comunicarea între pacienți și echipa medicală. Astfel, aceștia salvează timp și reduc stresul asociat cu gestionarea unei diagnoze de cancer.

Dar nu trebuie să fie! Nu trebuie să devină o traumă!

După o consultare inițială și o evaluare aprofundată, vom elabora un plan care funcționează pentru a ne asigura că toate aspectele prioritare sunt adresate.

  • Identificarea spitalelor, unităților de îngrijire medicală calificate și centrele de recuperare sau paliație.
  • Consilierea necesară pentru a înțelege și gestiona birocrația din domeniul medical.
  • Identificarea resurselor existente la nivelul comunității care pot fi disponibile, opțiuni de plată, decontare,etc.
  • Coordonarea schimbului de informații în timp util între dumneavoastră și personalul medical implicat
  • Asigurarea suportului în comunicarea aspectelor importante către membrii familiei în numele dvs. daca este necesar.
  • Cercetare medicală

Cum funcționează?

Abordarea personalizată este concepută pentru a vă da capacitatea de a anticipa ce se va întâmpla. Astfel veți înțelege care sunt efectele tratamentelor, ce opțiuni aveți și veți înțelege termenii medicali, protocoalele de tratament, soluțiile pe care le aveți la dispoziție. Navigatorul vă “traduce“ aspectele importante ale diagnosticului și vă ajută să obțineți toate răspunsurile de care aveți nevoie, atât cât este omenește posibil.

Navigatorul de pacienți nu diagnostichează, nu tratează pacienții și nu recomandă un plan de tratament. Nu este un substitut pentru furnizorii de servicii medicale. Navigatorul vă oferă date științifice și informații pe care să le discutați împreună cu medicii dumneavoastră, accesul la specialiști soluții și opțiuni. Este recomandat să verificați întotdeauna cu echipa medicală înainte de a lua decizii privind sănătatea dvs.

De ce e nevoie de navigare în cancer si ce face navigatorul?

Ce facem noi, navigatorii? Traducem boala pentru un pacient nou diagnosticat sau ajutăm un pacient care consideră ca nu mai are alternative. Noi suntem cumva o interfață între medic și pacient, între pacient și aparatul birocratic. Îmi aduc aminte cum îi explicam cuiva motivația din spatele activitatii de navigator și anume că un pacient diagnosticat cu o boală oncologică umblă cu sacul de hârtii după el din cabinet în cabinet deoarece nu avem un registru unic al pacienților. Exemplu: Are oncologul la un spital din Cluj, face radioterapie la altul, operația la al treilea și paliatia acasă, pe undeva pe la Baia Mare.

Ce presupune navigarea?

Cred ca cel mai ușor este sa dau un exemplu concret. Un pacient este diagnosticat cu suspiciunea unui cancer pulmonar. Și efectiv nu știe ce să facă. Și încep să-i explic. Ce este carcinomul pulmonar, cine sunt medicii specializați în tratarea lui, care sunt analizele care trebuie facute, ce înseamnă stadialiaziarea cancerului, cum se face biopsie cu ghidaj CT, care sunt analizele anatomopatologice, imunohistochimice și genetice. Pacientul este ajutat să-și facă programări la medicul oncolog, i se caută analize imagistice gratuite deoarece diagnosticarea rapidă a bolii presupune accesul mai rapid la tratament. După confirmarea diagnosticului și prescrierea protocolului terapeutic, pacientul se intoarce să-i explic la ce să se aștepte, ce reacții va avea la tratament, ce se va întâmpla în următoarea perioadă.

Este nevoie de mai mulți profesioniști în acest domeniu deoarece pacienții și aparținătorii au nevoie de mult mai multe informații. Protocoalele terapeutice devin din ce în ce mai sofisticate, vorbim aici de terapii de primă linie, de a doua linie, de a treia linie și despre înrolarea în studii clinice. De aceea sfătuim pacienții să întrebe medicul dacă colaborează cu astfel de specialiști sau să caute referințe cu privire la abordarea unui navigator. Mai recomand ca înainte de întâlnirea cu acesta, pacientul să-și facă o listă cu întrebările la care caută răspuns. Le va fi mult mai ușor și lui și navigatorului să urmărească un fir al discuției.

Ce este un program de navigatie de pacienti?

Conceptul de navigator de pacienti provine din SUA, unde a fost introdus in 1990, de catre profesorul Harold P. Freeman, chirurg de profesie, din dorinta de a ajuta pacientii din categoriile defavorizate ale societatii sa aiba acces la metode de diagnosticare si tratament potrivite.

Programul de navigatie consta in preluarea unor pacienti cu leziuni suspecte si ghidarea lor pe perioada intregului proces, de la diagnosticare, pana la finalizarea tratamentului oncologic.

Desi un astfel de program se adreseaza, la baza, pacientilor oncologici, el poate fi extins cu succes si pentru alte tipuri de boli cronice precum diabetul, hepatitele, boli hematologice sau boli rare.

Scopul unui astfel de program este de a creste rata de succes in investigarea, diagnosticarea corecta si gasirea tratamentului cel mai potrivit pentru fiecare pacient, prin eliminarea barierelor de tip financiar, de comunicare (cauzata de neintelegerea termenilor medicali, de diferente de cultura etc), piedici din sistemul medical (programari ratate, rezultate pierdute etc), de natura psihologica (teama, pierderea increderii in sine etc), sau de alt tip.

Ce face un navigator de pacienti?

Navigatorul este persoana de legatura intre medicul curant si pacient, impreuna formand o echipa al carei scop este vindecarea, sau, atunci cand nu este posibil, prelungirea vietii sau ameliorarea starii pacientului.

Navigatorul este cel care ii poate explica pacientului, pe intelesul lui, rezultate ale analizelor, variantele de tratament, posibilele efectele negative ale fiecarei optiuni, etapele tratamentului, periodicitatea curelor. Aceste detalii, impreuna cu sustinerea si incurajarea pe perioada tratamentului sunt de cele mai multe ori cheia succesului in obtinerea recuperarii totale si integrarea pacientului in viata de zi cu zi.

Cine poate fi navigator de pacienti?

In Romania, meseria de navigator de pacienti a fost introdusa in Codul Ocupatiilor din Romania la solicitarea Asociatiei pentru preventia si lupta impotriva cancerului Amazonia, la finalul anului 2016.

Navigatorii de pacienti pot fi utili in orice institutie medicala, dar si in afara acestora, prin consultanta individuala. Rolul poate fi asumat atat de persoane care lucreaza in domeniile medical sau asistenta sociala, dar si de alte persoane, care isi doresc sa practice aceasta meserie si urmeaza cursuri de specialitate.

Și voi încheia cu ce le spun tuturor celor pe care-i navighez. Cancerul este o boală personală. Este posibil să reacționezi diferit de ceilalți pacienți care trec prin același protocol terapeutic. Dacă nu sunteți siguri de orice aspect legat de diagnosticare, tratament sau evaluare, căutați a doua, a treia opinie. Nicio întrebare nu este neimportantă. Întotdeauna întreabă medicul despre tratamentele alternative pe care dorești să le urmezi. Păstrează-ți optimismul!
Spitalul Samaritean Ciotlaus Ionela
Ciotlaus Ionela
newsletter

Abonează-te la newsletter-ul nostru

Fii mereu la curent cu cele mai proaspete informații

Footer image
Footer image 2