Dieta pentru vitalitate prin sănătate, mobilitate, frumusețe, flexibilitate fizică și psihică – toate împlinite printr-o alimentație integrală, atent aleasă, conștientă! Un proces firesc, natural și ușor de integrat.

DIMINEAȚA
Întotdeauna începem cu hidratarea! De apă are nevoie corpul și creierul în primele minute după trezire. După apă, recomand tot ceva ce hidratează la nivel interstițial organismul:
- cafea verde (preparare la rece)
- apă cu lămâie
- apă cu oțet de mere organic,
- sucuri din fructe și rădăcinoase
- ceaiuri de plante, fără nimic adăugat, eventual lămâie
- sucuri din legume (suc de apio)
- sucuri verzi, din pulberi sau frunze verzi proaspete.
În primele 2 ore vă recomand (mai ales dacă ați făcut și sportul de dimineață!), consumul preponderent a 500 ml apă, în care adăugăm câțiva stropi de lămâie sau ½ de lămâie. După apă, vă îndemn să consumați sucurile (în maxim 5-10 min. de la pregătire, pentru a opri procesul de oxidare și de pierdere a vitaminelor!); apoi, pe parcursul întregii dimineți, până la prânz, recomand, pe lângă cele menționate, următoarele variante de mic dejun, în funcție de activitatea fizică desfășurată sau de metabolismul specific fiecăruia dintre noi.
MICUL DEJUN SAMARITEAN
Polen crud (1 linguriță)
Conține vitamine (A, beta-carotenoide, E, grupa vitaminelor B), bioflavonoide, minerale care contribuie la întreținerea tinereții, vitalității și la întârzierea proceselor de îmbătrânire. Este un tonic ideal în stările de epuizare fizică și intelectuală (stres, examen, competiții).
Fructe (aproximativ 1 fruct)
Au un efect energizant asupra stării generale; cantitatea diferă în funcție de fructele de sezon avute și de greutatea corporală. De la acestea și de la apa infuzată cu fructe ne hidratăm și ne luăm vitamine și antioxidanți esențiali, necesari stării de sănătate. În plus, glucidele fructelor vin în întâmpinarea bunei funcționalități cerebrale, acestea fiind combustibilul necesar activității craniene și de pătrundere în interiorul celulei, în vederea hidratării optime! (Fructele se consumă singure, fără combinații cu alte alimente, cu 1 oră înainte de masă, recomandabil în prima parte a zilei.)
Proteo-oleaginoase hidratate
- Nuci: un pumn deschis de nuci, care conțin fibre, sunt foarte bogate în grăsimi sănătoase, magneziu, vitamina E, calciu, zinc, fier, potasiu și fosfor.
- Migdale: conțin fibre, calciu, magneziu, fosfor, vitamina B2.
- Semințe crude: semințele reprezintă mici bombe de vitamine. La prima vedere, acestea nu sunt vizibile, dar conțin o mulțime de nutrienți benefici (de exemplu calciu, seleniu și zinc). Fie că este vorba de semințe de chia, semințe de floarea soarelui, dovleac, in sau alte soiuri, toate pot fi adăugate cu ușurință în mâncarea voastră pentru a vă îmbogăți perfect alimentația cu micronutrienți valoroși, vin în completarea meniului nostru de dimineață. Cu o valoarea energetică mare, dau energia funcțională.
Prin cele prezentate mai sus, avem toate cele necesare atât din punct de vedere energetic, cât și nutrițional. Marele avantaj al unui astfel de meniu, în prima parte a zilei: are viață, toate alimentele sunt vii, pline cu enzime necesare susținerii vieții, funcționalității și vitalității sistemului biologic.
Ciocolată amăruie
Maxim 10 grame, pentru cei extrem de activi fizic sau mental! În varianta unei nevoi mari de nutrienți, dimineața se mai pot adăuga:
- fulgi de ovăz fără gluten cu lapte vegetal, cacao bio, scorțișoară;
- fulgi din germeni deshidratați amestecați cu lapte vegetal, cacao bio, scorțișoară;
- iaurt fermentat cu semințe de cânepă și chia, scorțișoară.
Cafeaua este indicată în cea de-a doua parte a zilei, după masa de prânz sau, dacă vrei, după ora 10! Și ar fi bine să fie întotdeauna de bună calitate, neagră, simplă, pentru a te bucura de toate proprietățile ei!
PRÂNZUL SAMARITEAN
Avem posibilitatea de a alege la masa de prânz dintre:
- o salată mare de crudități îmbogățită cu ceva SAU
- o salată medie de crudități, urmată de un fel de mâncare gătit.
Salată de crudități
Salata de crudități să fie de aproximativ 300 g, stropită sau acrită cu lămâie, condimentată după gust și stropită cu 1 lingură de ulei de măsline. Verdețurile din salată: spanac, kale, salată verde, rucola, orice fel de vlăstari și germeni. Legume și rădăcinoase: țelină, morcov, roșie, castravete, vânătă, ardei, broccoli, dovlecel, conopidă, varză, zucchini, usturoi, andive, sfeclă, gulie, ridiche, ceapă, praz.
Pot fi prezente în această salată:
- Leguminoase: fasole de toate felurile, linte, năut, humus;
- Paste făinoase integrale;
- Avocado (de cel puțin 2-3 ori pe săptămână);
- 1 ou fiert moale (de maxim 2-3 ori pe săptămână);
- Cartof fiert mediu (doar dacă nu vrem să slăbim);
- Bucățele de brânză de capră, telemea desărată, brânză de vaci, brânză fermentată, sau orice brânză preferați.
- Bucățele de carne de diferite feluri, pentru cei ce consumă carne, maxim 30-50 g crud.
Atenție: se alege doar una dintre variantele prezentate mai sus, iar raportul verdețuri/proteină sau carbohidrat să fie 75%/25%.
Salată medie de crudități și un fel de mâncare
Aici, alegerea salatei este liberă fiecăruia, eu recomand varza tăiată pe loc sau o farfurie de salată verde, rucola, cu câteva roșii și poate un strop de parmezan ras (sau fulgi de drojdie inactivă). Întotdeauna ulei de măsline și lămâie, astfel se prepară o salată sănătoasă și sățioasă!
Felul doi este o alegere ce se schimbă zilnic, vă recomand câteva variante:
- o supa cremă, supă dulce, ciorbă călduță, fiartă sau crudă;
- legume la grătar cu piure de morcovi sau cartofi dulci, mazăre, linte, fasole etc.;
- ciuperci cu mămăligă de mei, quinoa, amaranth;
- crucifere (varză, broccoli, conopidă) gătite, poate pregătite la cuptor, o alegere ce ar fi bine să se repete de cel puțin 3 ori/săptămână;
- legume la grătar cu orez integral (ar fi ideal sa nu fie alb!);
- fasole fiartă/gătită cu orez integral, este o masă cu aport complet al aminoacizilor esențiali din proteine!;
- fasole scăzută sau fasole fiartă, mâncare de fasole (este recomandată măcar de 2 ori pe săptămână), cu ceapă roșie sau verde, este perfectă ca și hrană!;
- mâncarea de linte sau mazăre poate fi o alta opțiune;
- ciuperci și legume la grătar;
- paste făinoase integrale, în diferite forme și combinații;
- 2 ouă ochiuri moi, bine condimentate;
- mămăligă de mei cu brânză și smântână, recomandabil să fie o salată de varză la început;
Iar pentru cei ce consumă carne (variante de carne din animale crescute cu iarbă, ecologic):
- carne cu legume pe grătar;
- file de pește sau fructe de mare la grătar, cu sparanghel, anghinare, piure de mazăre sau cartofi dulci și bine însiropate cu lămâie;
- carne roșie simplă, făcută în cuptor sau pe grătar, la care mai merge adăugată o salată verde sau crudități.
- carne albă sote, la cuptor, la grătar (fără ulei)
După 2 ore de la servirea prânzului ne putem permite o gustare hidratantă, adică un ceai, o cafea, o limonadă, apă infuzată etc.
CINA SAMARITEANĂ
Se servește cu 3 ore înainte de a dormi. Ar fi bine ca până în ora 19 să fie gata cina, gata servită! Ea constă în varianta ce nu am ales-o la prânz, adică salată îmbogățită sau o salată mică și o mâncare gătită.
Înaintea fiecărei mese vă îndemn să beți un pahar mare de apă (cu aproximativ 15-30 minute înainte) și după masă nu consumați nimic timp de 2 ore. În timpul mesei vă recomand să aveți alături un ceai cald de plante, vă susține starea de bine, vine cu informații la nivel spiritual, fizic, energetic și informațional.
Dacă vrem sa fim sănătoși și să avem o stare constantă de bine, atunci este bine să alegem hrană vie, crudă, legume, fructe și semințe în dieta zilnică. Apoi, ceaiul din plante este un aliat al sănătății noastre, aveți încredere în calitățile lui tămăduitoare, trupești și sufletești.
Variante de ceai:
- ceai verde cu iasomie – maxim 2 minute infuzat – energizant.
- ceai de rozmarin cu coada calului – tonic, energizant.
- ceai de mușețel, gălbenele și rostopască – specific pentru sănătatea ficatului.
- ceai de urzică cu mentă – mineralizant.
- ceai de păducel, coada șoricelului, roiniță – specific inimii și aparatului cardiovascular.
- ceai de păpădie, gălbenele, crușin, soc, brusture – pentru stimularea diurezei (recomandat celor constipați).
- ceai de salcie, brusture, mesteacăn – antiinflamator.
Alegeți voi dintre ele, astfel combinate sau simple, dar alegeți ceva și serviți ceai cald, după fiecare mic dejun! Ajută mult organismul. Se elimină complet din dietă: pâinea albă, orezul alb, pastele făinoase din făină albă, zahărul și zaharina ca și îndulcitori, alimentele prăjite în ulei (dacă dorim să prăjim ceva, o putem face în ulei de cocos), produsele de patiserie, sucurile acidulate și energizante.